4 Aralık 2007 Salı

Köşe değil, tamamı Atatürk!... "Sunay AKIN"

"KULE CAMBAZI"


Ne güzel sözdür o öyle!.. "Beni görmek" diyordu, "bedenimi görmek değildir" ... Onun düşüncelerini, dünya görüşünü anlayabilmek, o yolda yürümek ve uygarlık denilen satranç oyununda yeni hamleler üretmek, Atatürk 'ü sevmek ve de yaşatmak demektir...

İstanbul Oyuncak Müzesi'ni gezen bir ziyaretçimiz çok beğendiğini belirterek şunları yazmış müze defterine: "Ama bir eksik gördüm! Hem de çok büyük bir eksik... Ulu önderimiz Atatürk 'ün hiçbir katta bir köşesini, resmini, askerlerini göremedim ve mutlulukla girdiğim müzenizden üzülerek ayrılıyorum. Umarım bu büyük eksikliği en kısa sürede giderirsiniz."

Değerli ziyaretçimizin gözünden kaçmış olacak, müzenin girişinde bulunan ilk camekân Atatürk köşesidir. Bu köşede, Anadolu'nun değişik yörelerinde çocukların yaptığı bez bebekler sergilenmektedir... Her yörenin kendine özgü kıyafetleri, renkleri bir arada, iç içedir bu köşede... İşte, Anadolu'nun aşure tadındaki kardeşliğinin, beraberliğinin sunulduğu bu yer, Anadolu'da aydınlanmanın, bilimin ateşini yakan, kulluğa, köleliğe karşı direnişi başlatan "Atatürk" ün köşesidir. Bu bölümde eski bir bayrak ve onun içinde Atatürk resmi de vardır. Kaldı ki, tüm bunlar olmasa da müzenin kendisi Atatürk'tür!.. Sadece Oyuncak Müzesi değil, bu ülkede açılan her müze çatısından arşivine kadar tepeden tırnağa Mustafa Kemal 'i anlatır, varlığını ona borçludur!..

Köşe değil, tamamı Atatürk!...
SUNAY AKIN

Hiç yorum yok: